Diyabette Beslenme
Diyabette beslenme, kan şekerinin kontrollü sağlanmasında, diyabetten meydana gelebilecek problemleri engelleme ve geçiştirmek için aynı zamanda yaşam kalitesinin daha iyi hale getirip, diyabette sağlıklı bir şekilde beslenmek gerekir. Diyabette beslenme, kişinin ihtiyaçlarını saptanıp kendine uygun gelebilecek enerjiyi diyetle alması ve arzu edilen vücut standardının sağlanması bakımından çok önemlidir.
Diyabette beslenme daha çok diyetisyenlerin uzmanlık alanına girdiği için onlarda, kişinin vücut ağırlığına, yaşına, boyuna ve sosyoekonomik durumuna göre bir program hazırlar. Tabii o program kişiye hastır. Özellikle bireylerin bu süreçte daha dikkatli ve dengeli beslenmeleri doktorun belirlemiş olduğu besinlerden belirli bir miktar almaları gerekir.
Diyabette beslenme nasıl yapılmalıdır?- Karbonhidrat alımı: Diyabette beslenme için karbonhidrat alını çok önemli bir enerji kaynağıdır. Yani özellikle diyabet diyeti uygulandığı zaman alınması gerekir. Özellikle karbonhidrat alımında önerilen besinler arasında, tahıllar, undan yapılmış yiyecekler, kuru baklagiller, meyve, sebze, yoğurt, süt, patates gibi ürünlerin kullanılması diyabet beslenme açısından çok önem taşır.
- Protein: Protein vücudun gelişmesinde büyümesinde ve özellikle belli bir zamandan sonra tahriş olan dokuların yeniden onarılmasında önemli görevinin ardından, diyabette beslenme olarak çok etkilidir. Diyabet vücudu protein alımını etkilemez. Özellikle tavsiye edilen düzeyde alınmalıdır.
Fakat diyabete bağlı olarak meydana gelen böbrek ve böbrek sorunlarının ileri düzeyde problem oluşturuyorsa, bu konuda proteinin belirli bir şekilde alımı sınırlandırmak gerekir. Yoğurt, süt, peynir, yumurta gibi ürünler protein açısından zengin olan besinlerdir.
- Posa alımı: Diyabette beslenme konusunun içerisinde çok önem taşır. Bu yüzden kan yağlarının daha fazla yükselmesini önler. Bağırsakların aktif şekilde çalışmasını sağlar ve kabızlığı önlemektedir. Kişi de tokluk hissi oluşturup diyabeti kontrol eder. Bunun için posta alımının miktarını arttırmak için normal ekmek yerine kepekli ekmeğin tercih edilmesi gerekir. Nohut, fasulye vb. Gibi kuru baklagiller çok fazla tüketilmelidir. Özellikle öğlenlerde salata yenmesi daha yararlı olacaktır. Meyve suları katıklı olması ve kimyasal madde içerdiğinden dolayı daha çok meyvelerin kendilerini ve özellikle kabuklu şekilde yemesi daha sağlıklı olacaktır.
Diyabette beslenme için tavsiye edilen kurallar- Sigaradan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
- Gün içerisinde yeterli düzeyde ve dengeli şekilde beslenmeye itina gösterilmelidir.
- Öğün atlanmamalı ve ana öğünlerin yanında ara öğünlere de ağırlık verilmelidir.
- Fiziksel aktiviteler ve egzersizler yapılmalıdır. Örneğin, yürüyüş, koşma, germe hareketleri gibi.
- Kişiler vücut ağırlıkları dengeli kalması için çaba sarf etmeli ve öyle sürdürmeleri gerekir.
- İlaç alımında ilaç dozunu fazla kaçırmadan dikkat edilmelidir.
20.01.2024 18:17:23
Diyabette Beslenme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|