{ "title": "Çocuklarda Diyabet", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Cocuklarda-Diyabet-51155.jpg", "date": "21.01.2024 01:08:11", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Diyabet; Eğer çocuğunuz çok sık idrara çıkıyor, çok su içiyor ve kilo kaybı yaşıyorsa ilk aklınıza gelen şey diyabet hastalığı olmalı. Diyabet hastalığı yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da aynı şekilde görülmüyor. Çocuklarda diyabet yetişkinlerden daha farklı bir yol izlemektedir. Çocuklarda görülen diyabet 'tip 1' insülin eksikliğine bağlı yetişkinlerde görülen 'tip 2' ise aşırı kiloya bağlıdır. Çocuklarda diyabetin, erişkinlerde görüldüğünden daha farklı olmasını kılan sebep, insülin sonrası gelişen klinik bir vaka olması. İnsülin, kan şekerinin normal düzeyde olmasını sağlayan bir hormondur. Besinlerden alınan şekeri insülin eksikliği sebebiyle vücut kullanamıyor kan şekeri yükselmeye başlıyor. Çocukluk diyabetinde insülin beta hücreleri tarafından oluşturulamıyor.

Çocukların sık idrara çıkma, sık sık su içme ve vücuttaki yağları yakmaya başlaması belirli düzeye çıkan kan şekeri bu yollarla dışarıya atılıyor.

Ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar; Çocuklarda diyabet hastalığında dikkat çeken en önemli husus sık idrara çıkma, sık sık su içme ve sürekli kilo vermeleri. Eğer aileler bu 3 hususa dikkat ettikleri ve fark ettikleri zaman bir hekime başvurduklarında çocuklar daha hızlı tedavi edilebiliyor.

Vücut şekeri kullanamadığı zaman yağ yakmaya başlıyor ve buna etken olarak karın ağrısı, bulantı ve hızlı solunum eşlik ediyorsa dikkat edilmediği zaman çocuk şuur kaybına uğrayabilir ve komaya girebilir. Komaya girebilecek duruma gelen çocuklarda tedavi süreci uzayabiliyor ve bunun yanı sıra tedavi sürecinde beyinde şişme ve birçok ölümcül durumla karşı karşıya gelinebiliyor. Bu süreçte keton denilen asit yapılı madde meydana çıktığı için bu belirtiler oluşuyor. İdrarda keton olup olmadığını anlamak için basit bir idrar test çubuğu ile kontrol edilebilir. Kronik hastalıklarda astımdan sonra çocuklarda diyabet hastalığı en sık görülen hastalıklar arasındadır. Çocuklarda diyabet insülin dışında tedavisi yoktur. İnsülini bırakıp çocuklara meyve, sebze ve ek olarak aktarlardan alınan otlar çocuğunuza ciddi derecede zarar verebilir. Eğer insülini aksatılarak kullanılırsa çocuk eski haline dönebilir ve yapılan tedavinin hiçbir anlamı kalmaz.

Not; bu belirtilerin dışında eğer çocuğunuzda aşırı yemek yiyip kilo alamama, yorgunluk, halsizlik, uyuma isteği ve ağızda çürük elma kokusuna benzer bir koku varsa çocuğunuzda diyabet olabilir. Herhangi bir belirti hissettiğinizde gecikmeden ve zaman kaybetmeden Uzman bir hekime başvurup gerekli testleri yaptırmanızda fayda vardır. Erken tanı her zaman hayat kurtarır.
" } ] }