{ "title": "Diyabet Ameliyatı", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Diyabet-Ameliyati-56387.jpg", "date": "19.01.2024 00:28:41", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Diyabet Ameliyatı, Diyabet şeker hastalığıdır. Diyabet hastalığı pankreasta yeterli oranda insülin üretilmemesi ya da üretilen insülin vücut tarafından doğru şekilde kullanılmaması sonucunda meydana gelen ve ömür boyu devam eden ciddi bir sağlık problemidir. Yani kısaca tüketimi olduğumuz besinlerdeki kana ulaşan glikoz kullanılamaz ve kan şekerinin yükseldiği görülür. Bu durum diyabet belirtileri arasındadır.

Diyabet Ameliyatı Öncesi

Diyabet ameliyatı öncesinde hastaya kan cıvıtıcı ilaç uygulanır. Bu ilacın yanında bağırsakları temizleyici ilaçta hastaya verilir. Yani müshil etkisi olan ilaçlar uygulanır. Hastanın kan seviyesi ve tansiyonu da kontrol edilmektedir. Diyabet ameliyatı öncesinde sıvı gıdalar tüketmek gerekir. Özellikle su tüketmek fayda sağlayacaktır. Zaten uygulanacak diyet listesi ameliyatı yapacak doktor tarafından hastaya verilecektir. Diyabet hastası olan kişinin akşam saat 10'dan sonra bir şey yiyip içmemesi önerilmektedir. Bu sayede bağırsaklar temiz olur ve yapılacak olan ameliyatta enfeksiyon riski en aza iner.

Diyabet Ameliyatı Uygulaması

Diyabet ameliyatı şişmanlık ameliyatlarında olduğu gibi kapalı ameliyat şeklinde yapılabilir. Bu ameliyat hastaya genel anestezi uygulanarak yapılır. Hastaya uygulanacak anestezide gerekli görülen ilaç takviyeleri için damar yolu açılır ve anestezi uygulanır. Diyabet ameliyatı yaklaşık olarak 2-5 saat arası devam eder. Bu aşamada hastanın karnına delikler açılır. Karından açılan deliklerden ameliyatta kullanılan aletlerle içeri girilerek işlem devam eder. Uygulanan ameliyatta yapılan işlem ince bağırsakların baş ve sonunun yerlerinin değiştirilmesidir. Diyabet ameliyatı esnasında hastanın parmağından otomatik olarak tansiyon ölçümü yapılır. Hastada kan akışının düzenli olması için ellerde ya da koldan damarlara katater takılır. Ele ya da kola takılan katater ameliyat sonrasında kişi sıvı alımı yapana kadar çıkarılmaz.

Diyabet Ameliyatı Sonrası

Hasta ameliyat sonrasında yoğun bakıma alınır. Hastada narkoz etkisi geçtikten sonra hasta istediği şekilde hareket edebilir. Hastanın kan basıncı ve oksijen miktarının düzenli olup olmadığının ölçülmesi için otomatik tansiyon aleti kullanılır. Hasta yoğun bakımda sadece sıvı tüketir. Ameliyatın ertesi günü hasta nefes egzersizleri yaparak nefes almayı düzenler. Hasta diyabet ameliyatı yapıldıktan 2-3 gün sonra yavaş yavaş yataktan kalkabilir. Hastanede birkaç gün kalan hastanın sağlık durumu iyiyse eğer taburcu edilir. Hastaya doktor tarafından tüketilmesi gereken yiyecek listesi ve yiyeceklerin tüketilmesi zamanları belirtilecektir. Hastanın gün içerisindeki sıvı tüketimi 2 litrenin üzerinde olmalıdır. Hasta gün içerisinde en az 2 litre idrar yapmalıdır. Diyabet hastası taburcu olduktan sonra 30 gün mide koruyucu ilaç ve 60 gün safra kesesi koruyucu ilaç kullanmalıdır.
" } ] }