{ "title": "Diyabet Nasıl Ölçülür", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Diyabet-Nasil-Olculur-85412.jpg", "date": "21.01.2024 03:00:19", "author": "Duygu Çakır", "article": [ { "article": "Diyabet nasıl ölçülür, diyabetli olmayan bir kişide vücut şekeri kullanmaya başladıktan 4 saat sonra açlık başlar. Bu sırada kanda şeker azalırken vücuttan insülin salgılanması da azalır. Bu sayede normal kan şekeri seviyesi sağlanır. Gerekirse açlık durumunda vücut kas ve karaciğerden şeker sağlayabilir. Vücudumuzdaki şekerin enerjiye dönüşebilmesi için kandaki şekerin hücrenin içine girmesi gereklidir. Şeker hastalığı olan kişilerde ise pankreastan yeterince insülin salgılanamadığı için vücut kandaki şekeri kullanamaz. İnsülin hücreye şekerin girmesini sağlar. Şeker hücrenin içine giremez ise kandaki şeker hızla yükselir. Bunun sonucunda da şeker hastalığı oluşur.

Diyabet nasıl ölçülür?

Damar yolundan alınan kanda şeker (Glikoz) ölçümü: Hastane ortamında damardan alınan kanla yapılan testtir.

Parmaktan alınan kanda şeker (Glikoz) ölçümü: Hasta evde kendi şeker ölçümünü cihazıyla yapar.

Diyabet öçümü açlık veya tokluk şekeri diye ikiye ayrılır

Açlık şekeri ölçümü; 8 saat açlıktan sonra ölçülen kan şekeri ölçülmesi işlemidir.

Açlık kan şekeri normal değerleri: 80/120 değerleri arasında olmalıdır.

Tokluk kan şekeri; ölçümü; yemek öğününe başladıktan iki saat sonraki kan şekeri ölçülmesi işlemidir.

Tokluk kan şekeri normal değerleri: 140/180 olmalıdır. Tokluk kan şekeri 140 üzerinde ise damarların bozulmaya ve zarar görmeye başladığının göstergesidir.

Diyabet nasıl ölçülür; diyabet yani halk arasındaki ismi şeker hastalığı genellikle aç karnına yapılan basit bir kan testiyle ölçülmektedir. Diyabet hastaları doktorunun tavsiyesine göre belirlenen basit bir şeker ölçüm cihazı kullanarak evde kendi şeker testini kolaylıkla yapabilir. Diyabet ölçüm cihazları doktorun yazdığı bir rapor sayesinde SGK tarafından karşılanıyor. Bu cihazlara diyabet hastaları ücretsiz sahip olabiliyorlar. Bu testi uygulamadan önce kesinlikle eller çok iyi yıkanmalı ve alkollü pamuk ile iğne batırılacak parmak pamuk yardımı ile silinmelidir. Bu testi yaparken sağ veya sol elden kan almak fark etmeyeceği gibi hangi parmaktan alındığı fark etmez. Özellikle diyabet hastaları her ölçümde değişik parmak kullanmalıdır. Bunun sebebi diyabet ölçümünü bazen hastalar günde 5-6 kere tekrarlamak durumunda kalabilir. Aynı parmağa tekrar tekrar iğne batırmak o parmakta sertleşmelere ve kan gelmemesine sebep olabilir. Kanın daha rahat gelmesi için elleri hareket ettirip, parmakların ovuşturulması daha rahat kan akmasını sağlar.
" } ] }