{ "title": "Diyabet Nedir", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Diyabet-Nedir-96677.jpg", "date": "20.01.2024 13:50:31", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Diyabet nedir diyabet şeker hastalığıdır. İnsülin eksikliğinin veya yetersiz olması sonucunda oluşan ve ömür boyu süren bir hastalıktır. İnsülin pankreas adını verdiğimiz bir organımız olarak burada salgılanan bir hormon çeşididir. Bu hormon kandaki glikoz yani şekerin yükselmesine veya düşmesine neden olur. İnsülin olmadan vücudumuza aldığımız gıdalar istenilen şekilde vücutta kullanılmamaktadır.

Tip1 ve Tip 2 diyabeti nedir?

Diyabet nedir diyecek olursak insülin hormonu vücudumuzda eksikse bu durum kişide Tip 1 diyabetine yol açar. Bu durum İnsüline bağımlı diyet demektir. Genelde çocuklarda daha çok genç hastalarda görülen bir hastalıktır. Eğer İnsülin hormonu var ama yeterli seviyede değilse veya dokularda insüline karşı direnç varsa bu diyabet şekli Tip 2 diyabetidir. Buda insüline bağımlı olmayan diyabet şeklidir. Genelde 35 yaşından sonra insanlardan görülme oranı artmaktadır. Tip 1 diyabet hastalığı olan kişilerin ömür boyu insülin iğnesi veya haplarını kullanmak zorundadırlar. Tip 2 diyabeti olan hastalar ise diyet ve egzersizle ve ağızdan alınan bazı ilaçlarla bu rahatsızlığı bir nebzede olsa kontrol altına alabilirler. Ancak doktorlar uygun görürlerse hastalığın ilerleyen zamanlarında bu hastalar insülin kullanmak zorunda kalırlar.

Diyabet nedir ve neden oluşur?

Diyabet nedir diyabet ömür boyu süren bir hastalıktır. Pankreasta insülin yapan hücrelerin tahribatı sonucunda insanlar şeker hastası olurlar. Şeker hastalığının tıptaki adı diabetes Mellitus kan şekerinin yükselmesi idrarda şeker çıkmasına nedendir. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de 21 yaş üzeri kişilerde 13.7'sinde şeker hastalığı bulunmaktadır. Vücutta oluşan kan şekerinin düzenlenmesinde rol oynayan pankreas vücuda giren şekeri kullanmayınca enerjiye dönüşmesi gereken şeker kanda birikerek kan şekerinin yükselmesine neden olur. Tip 1 diyabeti olan hastalar genelde aşırı kilolu kişilerdir. Bu kiloların şeker hastalığında önemli bir rolü vardır. Tip 2 diyabeti hastalığı yavaş yavaş ilerlediği için hastalığın genelde geçmişi 5 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu yüzden şeker hastalığına yakalanma riski olanların mutlaka doktora gidip düzenli takiplerini yaptırmaları gerekir.

Diyabet federasyonuna göre diyabet nedir?

Diyabet nedir Bazı kişilerde şeker hastalığı hiçbir bulgu vermeden tesadüfen bulunur. Halk arasında gizli şeker olarak bilinen bu durum tip1 ve tip2 diyabetinden farklıdır. Gizli şekerin tıptaki adı bozulmuş Glukoz toleransı olarak bilinir. Bu şeker hastalığı değildir. Ancak hastaya Yüksek derecede şeker yüklemesi testi ile Kandaki şeker seviyesini bakılarak tespit edilir. Şeker yükselmesinden önceki kan değerinin 100 ml üstünde çıkması gerekir. Ancak kişiye şeker yüklenmesinin ardından 2 saat sonra Kandaki şeker oranı 140-199 mg arasında olmalıdır. Dünya Sağlık örgütünde yapılan bir çalışmada şeker hastalığının geleceğin en yaygın hastalıklarından biri olacağını vurgulamaktadır. 2006 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kronik komplikasyonlarla birlikte seyreden ve zengin halk sağlığını etkileyen, çok ciddi bir salgın hastalık olarak tanımlanmıştır. Diyabet nedir diyabet yaşam kalitesini bozan ve vücudun birçok organını etkileyen aynı zamanda erken ölümlere yol açan ve sağlık dalında çok para harcanan bir hastalıktır.

Diyabet nedir ve belirtileri nelerdir?

Diyabet nedir diyabet son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir hastalıktır. Aslında şeker her insanda bulunur. Fakat kimilerinde şeker bazı nedenlerden dolayı düşük veya yüksek olabilir. Diyabetin belirtileri nelerdir. Ağızda kuruluk, halsizlik yorgunluk, kilo kaybı, ani acıkma hissi, mide bulantısı, kusma nefeste kötü koku, ciltte kuruluk ve kaşıntı ve geç iyileşen yaralar bu saydıklarımın hepsi şeker hastalığın belirtileridir. Diyabet nedir, derseniz aslında diyabet ilaçların düzenli kullanımı ile engellenebilir bir rahatsızlıktır. Şeker hastalarının düzenli bir şekilde mutlaka doktor kontrolüne gitmeleri gerekir. Doktorun verdiği diyete muhakkak uyulması gerekir. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Sporu hayat tarzı haline getirmeli ani kilo almak veya kilo vermek şeker açısından iyi olmadığı gibi tatlı krizlerine girmek gündüzleri uyuklamak geceleri susamak, görmede bulanıklık, çabuk sinirlenme, kalpte çarpıntı ve kolay depresyona girmek bu saydıklarımın hepsi diyabet belirtisidir.
" } ] }