{ "title": "Diyabet Sınırları", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Diyabet-Sinirlari-88645.PNG", "date": "20.01.2024 08:43:52", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Diyabet sınırları; Diyabet hastalığı ortaya çıkmadan gizli şeker 15-20 yıl önceden bulunabilir. Belirtileri sık acıkma, açlığa tahammülsüzlük, sıkça tatlı yeme isteği, hızlık yemek yeme, tatlı krizlerine girme eğer bu belirtileri taşıyor iseniz diyabet sınırlarında olabilirsiniz. Öncelerde diyabet sınır 120 iken 110 düştü ve şu an dünya sağlık örgütünün aldığı karara göre diyabet sınırı 100'e indi. Yapılan araştırmalara göre diyabet hastalığı olmayıp sen diyabetli değilsin diye kişiye her şeyi yiyip içme özgürlüğü tanıyarak isteğin oranda şeker tüketebilir, yağlı ve yağsız olan her şeyi yiyebilirsin serbestliği verilerek kişilerin diyabet sınırlarına ulaşması için yol açmış olup diyabet sınırı oranının düşmesinde katkıda bulunmuş oluyoruz.

Değişiklik gösteren diyabet sınırları nasıldır?

8 saatlik gibi açlık sürecinde kan şekeri 100n üzerinde olan herkes risk altındadır. Tokken kan şekeri 125'in üzerinde olanlar da tehlike altındadır. Önceden 110 ile 130 arasında olan tokluk diyabet sınırı şimdilerde 100 125 arasındadır. Eğer bir kişinin açlık kan şekeri 126'nın, tokluk kan şekeri 200 ün üzerinde ise bu kişiler diyabet sınırlarını geçmiş ve diyabet hastası olarak adlandırılabilirler.

Diyabet sınırlarına nasıl ulaşılır?

Gıdalarla alınan şekerler, unlar, nişastalar yani bolca alınan karbonhidratlar sistemde parçalanamaz ve glikoz haline dönüşüp kana karışırlar. İnsülin hormonu glikozun enerji şeklinde kullanılmasını sağladığı için insülin yetersizliği durumunda vücut glikozu enerji şeklinde kullanamadığı taktirde kandaki glikoz düzeyi artmaya başlar. Yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeyen kişilerde diyabet sınırlarına ulaşmak kaçınılmaz bir durumdur. Bu belirtileri yaşıyor iseniz Uzman bir hekime başvurarak şeker yükletmesi yaptırıp diyabet sınırlarına ulaşıp ulaşmadığınızı ya da diyabet hastası olup olmadığınızı kolayca öğrenebilirsiniz.
" } ] }