{ "title": "Diyabet Yaraları", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Diyabet-Yaralari-19442.jpg", "date": "21.01.2024 05:07:18", "author": "İshak YILMAZ", "article": [ { "article": "Diyabet yaraları, Diyabet, kan şekerinin yüksek olması sonucunda vücut sisteminde bazı bozukluğa yol açan hastalıktır. Diyabetik ayak yaraları, şeker hastalığına bağlı ayaklara giden sinirler ve damarlarda bozulmalar meydana gelebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ayaklarda iyileşmeyen yaralara neden olur. Hatta kangren ve mikrobik enfeksiyonların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu sebeple hastanelere yatış sebebine bakıldığında önemli sebepler arasında yer almaktadır.

Diyabet yaraları sebebiyle yaralar tedavi edilmezse ayakta kangren oluşur ve hasta ayağını kaybetmektedir. Bunun için şeker hastaları şeker değerini dengede tutmalı ve yaralar için koruyucu önlemler alınmalıdır.

Diyabet, ayak üzerinde etkisi vardır. Birincisi sinir hasarı, ikincisi ise his kaybıdır. Sinir hasarı var ise enfeksiyona neden olur. His kaybı var ise sıcak-soğuk, ayakkabının ayağını sıkıp sıkmadığını bilemez. Bu yüzden bir numara büyük ayakkabı olması önerilir. Sigara içmek diyabetik yara riskini arttırdığı için bırakılmalıdır. Yağsız gıdalar tercih edilmelidir. Kilo fazla ise verilmelidir. Diyetisyen kontrolünde egzersiz yapmak iyi gelecektir. Biraz yürüyüş faydalı olacaktır.

Diyabetik ayak yarası olan hastalarda bacaktaki damarlarda tıkanıklık olup olmadığının tespiti önemlidir. Eğer damar tıkalı ise mutlaka damar açılmalıdır. Açılma işi ya anjiyo ya da cerrahi müdahaledir. Böylece oksijenden dolayı yara daha çabuk iyileşir.

Diyabet yaraları tedavisi, hastanın şekeri kontrol altında tutulur. Enfeksiyon için antibiyotik kullanılır. Bunun yanında beslenme düzeni kontrol altında tutulur. Yara bakımı Uzman kişilerce yapılmalıdır.
" } ] }