{ "title": "İnsüline Bağımlı Diyabet", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Insuline-Bagimli-Diyabet-81722.jpg", "date": "23.01.2024 04:02:46", "author": "Emre Özdenbaşı", "article": [ { "article": "
İnsüline Bağımlı Diyabet, Tip 1 diyabet olarak adlandırılmaktadır. Sağlıklı bireylerin vücudunda bizi dış ortamdaki etkenlere karşı korumakla görevli bir bağışıklık sistemi vardır. Sahip olduğumuz bağışıklık sisteminin virüs, aşılanma, ilaç, fizik veya psişik stres gibi bazı durumlarda olması gerektiğinden daha farklı ya da fazla bir şekilde çalışıp, kendi yok etmeye veya tahrip etmeye odaklayarak meydana gelen hastalıklara“otoimmün hastalıklar” denir. İnsüline bağımlı diyabette otoimmün hastalıklar grubuna girmektedir.

İnsüline bağımlı diyabet için yüksek risk taşıyan kişiler
İnsüline bağımlı diyabet tedavi şekli oldukça önemlidir

Sözkonusu diyabetin tedavisinde değişmez kural insülin enjeksiyonudur. Bu tip şeker hastalığında insülin kullanmak zorunlu hale gelmektedir ve hayat kurtarıcı niteliğe sahiptir. Tedavinin diğer temel unsurları ise sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve düzgün eğitimden geçer. Normal olan kan şekeri düzeyini korumak için dikkat etmek gereken hususlar vardır. Beslenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken unsurlar ise;
İnsüline bağlı diyabette dikkat edilecek konu bununla sınırlı olmayıp egzersizde önemli bir yere sahiptir.

Diyabet tedavisinde kişiye uygun olan egzersiz oluşturulmalıdır. Egzersiz ilk başlarda 10 dakika gibi kısa bir süre olmalıdır. Aktif olarak çalışacak kaslara insülin yapılmamalıdır.

Başarılı bir diyabet tedavisinin daha düzgün gerçekleşmesi içinİnsüline bağımlı diyabet olan kişiler için bu konuda uzmanlaşmış hekimler gelir. Hekim diyabetli bireye özgü tedavi uygular. Evde de kan şekeri takibi sıklıkla yapılmalıdır. İnsüline bağımlı diyabette acil sorunların oluşmaması içinİnsüline bağımlı diyabetli kişi için oluşturulmuş olan beslenme, egzersiz ve insülin programlarını anlatıldığı şekilde uygulayarak, olması gerektiği gibi hayatlarına devam edebilirler.

Bunun yanı sıra kan şekerinin normalden farklı olması da göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Bu nedenle hasta olan kişinin belirleyici bir kimlik taşıması gerekmektedir. Bu çoğu zaman kolye ya da üzerimize takacağımız bir kart şeklindedir. Diyabetli kişinin beslenmeye ara vermesi ya da olması gerekenden daha fazla enerji tüketmesi sonucunda oluşabilecek hipoglisemi durumunda diyabetli bireyde terleme, titreme, renk solukluğu, sinirlik, huzursuzluk fark edilir.

Kan Şekeri Yükseldiğinde Neler Yapılmalıdır?

Tip 1 olarak adlandırılan insüline bağımlı diyabet hastalarında kan şekerinin yüksek olduğunu belirleyen durumlar vardır. Bunlar ciltte kuruma, ağız kuruluğu, çok su içme ve idrara çıkma, yaraların geç iyileşmesi, yorgunluk ve halsizlik gibi koşullardır. Eğer bu hususlara dikkat etmenize rağmen hala bir sorun olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede derhal kişinin doktoruna başvurması gerekmektedir.
" } ] }