{ "title": "Nöropatik Diyabet", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Noropatik-Diyabet-66231.jpg", "date": "21.01.2024 07:30:02", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Nöropatik diyabet; sinir sisteminde hasar meydana gelmesidir. Diyabet rahatsızlığı günümüzde çok sık rastlanılmaktadır. Giderek diyabet rahatsızlığı olan kişilerin sayısı artmaktadır. Yetişkin kişilerde veya daha ilerlemiş yaşlarda daha fazla rastlanmaktadır. Vücut, zamanla glikozu kullanamaz. Glikozu kullanamadığı zamanlar meydana gelen kan şekeri yüksekliğine bağlı gelişen bir rahatsızlıktır. Bu durumda diyet yapmak, ilaç ve insülin tedavileri ile kan şekeri değerlerinin kontrol altın alınması gerekmektedir. Uzun zamandır diyabet hastası olan ve kan şekeri yüksek olan kişilerde bazı komplikasyonlar meydana gelmektedir. Kan şekerinin yüksekliği zamanla sinir hasarlarına yol açmaktadır. Bu sinir hasarlarına nöropati ismi verilmektedir.

Diyabet, toplumumuzun %7'sinde görülmektedir. Nöropatik diyabet, diyabet rahatsızlığının başlamasından sonra herhangi bir dönemde başlasa bile yaş, hastalık süresi, sigara, kolesterol ve hipertansiyon gibi etkenler bu rahatsızlığı oluşturma riskini arttırmaktadır. 10 yılı aşmış bir zamanda diyabet hastası olan kişilerde bu risk daha da artmaktadır. Obezite ve hipertansiyon bu riski çok fazla yükseltmektedir.

Nöropatik diyabetin belirtileri nelerdir?

Rahatsızlığın ilk dönemlerinde ilk önce ellerde, ayak uçlarında hafif olacak şekilde uyuşma, karıncalanma, yanma ve üşüme gibi belirtiler olmaktadır. Fakat ilerlemiş dönemlerde şiddetli ağrı, deride renk değişiklikleri ve kaslarda erime belirtileri oluşmaktadır. Daha şiddetli dönemlerde ise mide, bağırsak ve kalp gibi iç organları da etkileyen belirtiler görülmektedir. Kalbe ait sinir liflerinin hasarı ile kalp krizi riskleri meydana gelmektedir.

Nöropatik diyabette en sık oluşan belirtiler el ve ayak uçlarında uyuşma hem duysal açıdan hem de motor sinirlerini etkileyen bir tipi görülmektedir. Ayrıca kafada bulunan sinirlerde de hasar görülebilmektedir. Bu belirtilerin dışında bulantı, kusma, kabızlık ve gece ishalleri görülmektedir. İdrar tutmada kişi güçlük yaşamaktadır. Kilo kaybı meydana gelir. Kadın ve erkekte libido düşüklüğü ve mesanede sorunlar çok fazla görülmektedir.

Nöropatik diyabetin tedavisi nasıl yapılır?

İlk önce Uzman bir doktorun kontrolü altında kan şekeri değerlerinin normal seviyelere getirilmesi şarttır. Tüm bunlara ek olarak kişinin ayak sağlığına çok özen göstermesi gerekmektedir. Özellikle ayakkabı seçimine çok dikkat edilmelidir. Eğer ayak parmak uçlarında uyuşukluk var ise doktor tarafından aralıklarla muayene edilmelidir.

Nöropatik diyabetin tedavisi için doktorunuz tarafından önerilen ilaç tedavisi uygulanabilir. İmipramin ve amitriprilin gibi ilaçlar depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Anti depresan ilaçlar sinir ağrılarını geçirmede yardımcı olmaktadır.
" } ] }