{ "title": "Tip 1 Diyabet Genetik Mi", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Tip-1-Diyabet-Genetik-Mi-54872.jpg", "date": "18.01.2024 23:31:07", "author": "Resul Özbilgiç", "article": [ { "article": "
Tip 1 diyabet genetik mi, tip 1 diyabet vücudun kendi pankreas hücrelerine saldırmasıyla oluşan otoimmün bir bozukluktur. Tip 1 diyabetin başlangıcı hem kalıtsal hem de beslenme, enfeksiyon gibi çevresel faktörlerle ilişkilidir. İnsan DNA'sındaki yaklaşık 18 bölge tip 1 diyabet ile ilişkilendirilmiştir. Her biri çeşitli genler içeren bu bölgeler IDDM1'den IDDM18'e kadar numaralandırılmış ve etiketlenmiştir.

En çok çalışılan bölge IDDM1'dir ve bu bölge immün cevap proteinlerini kodlayan HLA genlerini içerirler. HLA genlerindeki varyasyonlar hastalık için bir risk oluşumu anlamına gelir, bu genler tek başına hastalık oluşumunda yeterli değildir, diğer genler de etkilidir. Şimdiye kadar tanımlanmış olan HLA genlerinin dışında 2 gen daha vardır. HLA genleri dışındaki diğer genlerden biri IDDM2 bölgesinde bulunan insülin geni, diğeri ise HLA ile yakın ilişkili ve immün cevabın regülasyonunda yer alan CTLA4 genidir.

Tip 1 diyabetli olan ailelerde anneden çocuklara kalıtım oranı 1/33-50 iken babadan çocuklara kalıtım oranı 1/16-33 olarak belirlenmiştir. Ailesel kalıtım var olmakla beraber genetik olarak yatkın bireylerin hastalığa yakalanmasında çevresel faktörler asıl rolü oynamaktadır. Çünkü tip 1 diyabet en çok 4-6 yaş aralığında ve 10-14 yaş aralığındadır. 4-6 yaş aralığında tip 1 diyabetin fazla görülmesinin sebebi bu yaş aralığındaki çocukların daha fazla enfeksiyona uğramalarıdır. 10-14 yaş aralığında fazla olmasının sebebi ise bu yaş grubundaki çocukların ergenlikle beraber hormonal aktivitelerinin değişmesinden kaynaklanır.

Tip 1 diyabet genetik mi? Tip 1 diyabette genetik altyapı oldukça büyük önem taşımaktadır, ancak hastalık multifaktöriyel kalıtım gösterir. Hastalıktan sorumlu tek bir gen veya gen bölgesi olmamasıyla birlikte sadece genetik faktörlerde hastalık oluşumunda yeterli değildir. Genlerin çevredeki uyaranlarla regülasyonu etkilidir.
" } ] }