{ "title": "Tip 1 Diyabet", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Tip-1-Diyabet-65632.jpg", "date": "23.01.2024 03:31:22", "author": "Filiz Durmaz", "article": [ { "article": "Tip 1 Diyabet, Vücudumuz günlük fonksiyonlarını yerine getirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi yediğimiz yiyeceklerden almış olduğumuz şeker (Glikoz) sayesinde sağlar. Kanımızda bulunan şekerin vücudumuz için enerjiye dönüşebilmesi için hücreler tarafından enerjiye dönüştürülmesi gerekir. Tam olarak bu noktada kan içerisindeki şekerin enerjiye dönüşmesini sağlayan insülin hormonu görevini yapar. Eğer şeker insülin sayesinde hücrede işlenemezse kanda şeker oranı artırarak diyabete neden olur. Tip 1 Diyabet, ise şekerin hücreye geçişini sağlayan insülin hormonu pankreas tarafından üretilen bir hormonudur. Vücudun bağışıklık sistemi genetik, çevresel veya virüsel faktörler ile pankreasın insülin üreten beta hücrelerine saldırması sonucu bu hücrelerin tahribata uğramasıdır. Bu tahribat sonucu pankreas az veya hiç insülin üretemeyecek duruma gelir. Tip diyabette insülin pankreasta ya çok az üretilir ya da hiç üretilemez. Tip 1 diyabet olan kişiler insülin hormonunu (Enjeksiyon yolu ile) ömür boyu dışarıdan sağlamak zorundadırlar. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve çok genç yaşlarda ortaya çıkar. Ciddi bir hastalık olan tip 1 diyabet uygun beslenme, ilaç tedavisi, egzersiz ve diyabet eğitimi ile kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürülebilir.

Tip 1 Diyabet Gelişme Riskini Kimler Taşır?
Tip 1 Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Tip 1 Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diyabetli bireyin yaşam tarzına uygun rahat şekilde uygulayabileceği beslenme programı oluşturulmalıdır.
  • Kişinin günlük yaşam planına, beslenme düzenine ve insülin tedavi şemasına uygun yeterli ve zamanında yemek yemesi gerekiyor.
  • Kan şekeri seviyesini kontrol altında tutabilmek için yeteri kadar karbonhidrat içeren besinler alınması gerekiyor.
  • Uygun besin çeşitliliği sağlanması gerekiyor.
  • Posalı besinler alınması gerekir.
  • Şekerli besinler diyetisyen kontrollünden alınmalıdır.
Hasta kişinin beslenme programına uyması ile bazı önemli hususlara da dikkat etmelidir. Bunlarda en önemlisi;
  • Diyabetli bireyin kan şekeri değerleri referans sınırları içinde tutmaya özen gösterilmelidir.
  • Kan şekerinin yükselmesi ve düşmesi gibi komplikasyonlara karşı önlem alınmalıdır.
  • Kilonuzun sürekli kontrol altında tutulmalı ve istenilen kiloda iseniz bu kilo korumalıdır.
Tip 1 Diyabet İçin Uygun Egzersiz Nasıl Olmalıdır?

Tip 1 diyabetli kişilere uygun egzersiz programı seçilmelidir. Yeni egzersize başlayan hastalar için süre kısa tutulmalıdır. Kişi egzersiz alıştıkça süre arttırılmalıdır. Yapılan egzersiz sırasında çalışacak olan kaslara insülin yapılmamalıdır. Egzersiz öncesi hafif bir şeyler yiyerek egzersiz programına başlanılmalıdır. Kan şekeri ani düşmesine karşı tedbirli olmalı ve yanınızda basit şekerler bulundurmalısınız.

Tip 1 Diyabet İçin İnsülin Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsülin vücuda enjeksiyon yolu ile alınır. Oral yolla alınmaz. Bunun en önemli nedeni ise insülinin protein yapılı olması ve midede sindirilmesidir. İnsüline benzeyen yapıya sahip saflaştırılmış preparatlar kullanılmaktadır. Tip 1 diyabetli kişi insülini günlük olarak alır. İnsülin miktarı hastanın boy, kilo, gıda tüketimi ve aktivite düzeyine göre ayarlanan hazır iğneler kullanılır. Hastada bulunan başka hastalık, ilaç ve stres insülinin dozunu etkiler. İnsülin uygun sıcaklık koşullarında saklanmalıdır.

Tip 1 Diyabet İçin Kan Şekeri Takibi Nasıl Yapılmalıdır?

Düzenli olarak kan şekeri takibi yapılması kan şekeri düzeyinin iyi gidip gitmediği ve insülin dozlarında gereken değişiklikler için önemlidir. Bu ölçümler sayesinde beslenmeniz ve yediğiniz besinler kan şekerinize etkisi konusunda size bilgi vermesi açısından önem taşır. Tip 1 diyabetliler günde 3 öğün ve gece öğününden önce olmak üzere günde 4 kez bakılmalıdır.

Tip 1 Diyabet, ciddi bir hastalıktır. Hastalığa uygun yaşam tarzı ile yaşanmaz ise önemli ve kalıcı sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olabilir. Hastanın ölümüne kadar götürebilir.
" } ] }