{ "title": "Tip 2 Diyabet Ameliyatı", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Tip-2-Diyabet-Ameliyati-23354.jpg", "date": "22.01.2024 01:41:08", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Tip 2 Diyabet Ameliyatı; Diyabet hastalığı açlık kan şekerinin 126 mg yükseklikte olması olarak tanımlanır. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalık günümüzde sık görülmeye başlanan metabolik rahatsızlıkları tetikleyen zor bir hastalıktır. Tip 2 diyabet vücutta birçok organa da zarar vermektedir. Bu organlar kalp hastalığı, felç, böbrek hastalığı, diş problemleri, sindirim bozuklukları, göz hasarı gibi birçok hastalığı da beraberinde getirebiliyor.

Şeker hastalığı ve obezite ilişkisi; Obezite hastalığı olan kişilerde aşırı kiloya bağlı insülin direnci oluşmaktadır. Bu yüzden tip 2 diyabet hastalarının en büyük problemlerinde biri de insülin direncidir. İnsülin direnci olan kişilerde şeker seviyesinin normale ulaşması için insüline çok daha fazla gerek vardır. Bu direnç karşısında yetersiz insülin kan şekerini düzenleyemez. Kişinin kilosu arttıkça kandaki insülin düzeyi de artar ve pankreas daha fazla çalışarak durumu idare etmeye çalışır. Bu yüzden obezite hastalığı olan ve aşırı kilolu kişilerin insülin seviyeleri yüksektir.

Kişinin tip 2 diyabet hastalığını düzene koyması için anti diyabetik ilaçlar ve insülin kullanması gerekir. Vücutta normalinden fazla bulunan insülin açlık merkezini uyarır ve kişide iştah açar ve daha çok yiyip içmesine sebep olur. Aşırı kiloya sebep olduğu için bu kişilerin diyet yapması ve kilo vermesi bir hayli zordur.

Tip 2 diyabet ameliyatı nedir; Tip 2 diyabet ameliyatı kapalı olarak genel anestezi adı altında yaklaşık 2-3 saat süren bir ameliyattır. Laparoskopik cihazlarla karna açılan kesiklerden girilerek yapılır ve 2017 yılında diyabet ameliyatları için geliştirilmiş metabolik cerrahi operasyonlarla gerçekleştirilir. Tip 2 diyabet ameliyatlarında en önemlisi ince bağırsaklardan insülin üretim hücrelerini arttırır. Tip 2 diyabet ameliyatının obezite ameliyatı ile benzerliği vardır hatta arasındaki tek fark ince bağırsağın by pass edilmesi yani devre dışı bırakılmasıdır. Tip 2 diyabet ameliyatında kombine ameliyat yapılır ve mide küçültme, bağırsak kısaltması ile yönlerinin değiştirilerek ince bağırsağın son kısmı ile besinlerin buluşması ve hormon düzeylerindeki artış sağlanmaktadır. Hormonlar ilaçla da düzene koyulabilir, ancak ameliyatın gösterdiği olumlu etkiyi ilaç hiçbir zaman göstermemiştir.

Ameliyatın 2. Günü sıvı gıdalar tüketilebilir. 15. Gününde ise püre ve yumuşak gıdalara başlanılabilir. Tip 2 diyabet hastaları için mucizevi bir tedavi olan bu ameliyatın 3. Günü hasta taburcu edilebilir. Bu ameliyat ile hastalar hem tip 2 diyabet hastalığından ve metabolik problemlerinden kaynaklanan aşırı kilolarından kurtulabilir.
" } ] }