{ "title": "Tip 2 Diyabet İlaçları", "image": "https://www.diyabethastaligi.gen.tr/images/Tip-2-Diyabet-Ilaclari-39314.gif", "date": "20.01.2024 04:00:56", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Tip 2 Diyabet İlaçları: diğer adıyla şeker hastalığı denilen Diyabet hastalığı vücut içinde bulunan ve pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun eksik olması veya etkisiz kalması sonucu oluşan ve insan yaşadığı sürece devam eden bir hastalıktır. Diyabet hastalığı iki tip halinde değerlendirilir. Şayet vücut içerisinde insülin hormonu hiç yoksa bu diyabete \"Tip 1 diyabet (Sürekli insüline bağımlı diyabet)\" denilir.

Vücuttan insülin hormonu vardır, fakat yeterli düzeyde değildir ya da hücre dokuları içinde insüline karşı bir direnç vardır. Bu tür diyabet hastalığına ise Tip 2 diyabet veya insüline bağımlı olmayan diyabet denir.

Tip 2 diyabet genelde 35 yaşından büyük yaşlarda görülür. Tip 2 diyabet hastaları ağızdan verilen ilaçlar, diyet ve egzersizler yardımıyla iyileşebilir. Bu tür hastalar gerektiği takdirde hastalığın ilerleyen dönemleri içinde diyabet ilaçları kullanabilirler.

Tip 2 Diyabet İçin Kullanılan İlaçlar: diyabet hastalığı için genele baktığımız zaman tip 2 diyabet hastalarının durumunun tip 1 diyabete hastalarına göre daha şanslı olduklarını görmekteyiz. Bunun nedeni tip 2 diyabetlilerin yaşamları boyunca insüline bağımlı kalmamalarıdır.

Tip 2 Diyabet Tedavisinde Kullanılan İlaçlar: Tip 2 diyabet hastalığında kan şekeri kontrolünü yapmak üzere kullanılan ve ülkemiz eczanelerinde de bulunan ve diyabet hastalığı için yaptığı etkiye göre 3 grupta incelenen tip 2 diyabet ilaçlarışunlardır.

Sulfonilüreler; pankreas organının insülin salgısını çoğaltır ve vücudu insülin için daha duyarlı bir hale getirir. Bu grupta yer alan tip 2 diyabet ilaçlar Betanorm, Diamicron, Diameprid, Diabinese, Gliben, Glutril, Glucotrol XL, Minidiab, Amaryl.

Biguanidler; insülin varlığında hücrelere glikoz girişini arttırıp, kan şekerini düşürür. Bununla beraber bağırsaktan şeker emilimini azaltır. Obez hastalar tarafından tercih edilir. Bu gruptaki ilaçlara örnek olarak Glucophage, Glifor, Gluformin, Glukofen gösterilebilir.

Alfa-Glikosidaz inhibitörleri; Türkiye'de Glucobay olarak bilinen bu gruptaki tip 2 diyabet ilaçları, karbonhidratların bağırsakta parçalanmasını yavaşlatıp, yemek sonrasında kan şekeri yükselmesini azaltır.

Glinidler: bu gruptakiler pankreasın insülin salgılayan beta hücresini kısa süreçte uyarır. Yemek sonrası oluşan kan şekerindeki artışı azaltırlar. Nateglinid, Repaglinid (Novonorm, Starlix)

İnsülin dirençini azaltan; insüline olan duyarlılığı arttıran bu gruptaki ilaçlar metforminden farklı bir etki gösterip insülin direncini azaltır. (Avandia)

" } ] }